Tahkuna tuur 304

Hinda rada

Tahkuna poolsaar paikneb Hiiumaa “pealinna” lähedal ja on Hiiumaa kõige põhjapoolsem poolsaar. Kärdlast viib Tahkuna suunas Kärdla-Kõrgessaare kergliiklustee. Kärdlast 8 km kaugusel Tahkuna poolsaarel, Lehtma tee ääres on RMK ette valmistanud Tõrvanina telkimisala, sealsamas saab suvel end merre kasta populaarses supelrannas. Poolsaarel endal on vaatamisväärsusteks erinevad militaarrajatised I ja II maailmasõjast (Peeter Suure merekindluse patarei nr. 39 ja Rannapatarei BS-26),  Lõimastu suurtükipatarei maa-alune juhtimiskeskus (nn Lõimastu katakombid)  ja suurtükialused. Keda militaarteema rohkem huvitab, võib läbi põigata ka militaarmuuseumist. Tahkuna poolsaarel asub mälestusmärk Estonia parvlaeva hukkunutele. Sealsamas Tahkuna tuletorn (Tsaari-Venemaa ostis tuletorni Pariisi maailmanäituselt 1871, püstitati mõned aastad hiljem, tegemist Eesti randade kõige kõrgema tuletorniga – merepinnalt 42,7) ja Tahkuna nina (neem). Kui Tahkunalt Malvaste kaudu tagasi Kärdla poole sõita, võib läbi põigata ka Mihkli Talumuuseumist, mis on Hiiumaa Muuseumi vabaõhukeskus, kus 19. sajandist pärit hoonetes saab tutvuda traditsioonilise Põhja-Hiiumaa taluarhitektuuri ning tarbevaraga. Huvitav võib olla teada, et 2001. aastal filmiti selles talus populaarset telesarja “Farm”.

tahkuna_304_20120316-1

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *